Trecerea la cota de TVA de 9% conform OUG 6/2015
Pentru a reduce durata de executie a procedurii de trecere la cota de TVA de 9%, a articolelor alimentare precizate in Ordonanta 6/2015, va recomandam sa grupati articolele respective pe clase, inainte de debutul lunii iunie, astfel incat sa le puteti identifica usor pe parcursul procedurii.
Mai multe detalii despre procedura de trecere la noua cota de TVA gasiti in postarea viitoare, iar pentru modul de tratare al tranzactiilor mai jos.
Trecere la cota de TVA 9% (conform Ordonanţei 6/2015 din Monitorul Oficial-Nr 250/14.04.2015)
Incepand cu 1 Iunie 2015, se va introduce cota de 9% pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi pentru serviciile
de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice.
1. Stingerea avizelor din lunile anterioare
La avize de expeditie, in momentul inregistrarii facturii la aviz nota contabila este urmatoarea:
408 = 401 baza 411 = 418 baza
4426 = 4428 TVA 24% 4428 = 4427 TVA 24%
2. Stingerea avansurilor din lunile anterioare
In cazul stornarii facturilor de intrare avans notele contabile sunt:
409 = 401 – baza
4426 = 401 – TVA 24%
In cazul stornarii facturilor de iesire avans TVA-ul trebuie modificat manual si notele contabile sunt:
411 = 419 – baza
411 = 4427 – TVA 24%
3. Stingerea avansurilor din trezorerie din lunile anterioare
In cazul stornarii avans clienti valoarea TVA-ului este calculata corect si nota contabila este:
5311 = 419 – baza
5311 = 4427 – TVA 24%
In cazul stornarii avans furnizor valoarea TVA-ului trebuie completata manual si nota
contabila este:
409 = 5311 – baza
4426 = 5311 – TVA 24%